وظیفه واشر سر سیلندر چیست؟ این قطعه از جمله قطعات حیاتی و یکی از ملزومات موتور می باشد که وظیفه آب بندی فضای بین سیلند و سر سیلند را بر عهده دارد. بسیاری از ما با این نام آشنا هستیم. حتماً در بین دوستان و آشنایان بسیار شنیده ایم که واشر سر سیلندر سوزانده اند. حتی برای خودمان نیز پیش آمده که این اتفاق افتاده باشد.
باید دقت داشته باشیم که آسیب دیدن این قطعه آسیب های جدی به سر سیلند و موتور وارد میکند که در نتیجه باید هزینه های گزافی برای تعمیر موتور بپردازید. در ادامه با وظیفه واشر سر سیلندر علائم خرابی و سوختن و دلایل آن آشنا خواهیم شد.
وظیفه واشر سر سیلندر چیست
واشر سیلندر به عنوان یکی از ملزوات حیاتی موتور خودرو می باشد که بین سیلندر و سر سیلندر قرار می گیرد. این قطعه وظیفه جلوگیری فرار گاز از محفظه احتراق، نشت آب از کانال های آب و نشت روغن از کانال های روغن را بر عهده دارد. علاوه بر موارد گفته شده کمپرس کردن موتور نیز از دیگر وظایف آن می باشد. در صورت خرابی در این قطعه و نشت آب و ورغن از قدرت موتور کاسته می شود.
جنس واشر سر سیلندر باید از موادی باشد تا بتواند تاب قرار گرفتن در این فشار داشته باشد. معمولاً در ساخت آن از پنبه نسوز، فولاد و مس استفاده می شود. در مواردی ممکن است به دلایل مختلفی شکل واشر سر سیلند تغییر کند و اصطلاحاً بسوزد. دلایلی همچون کم شدن آب رادیاتور، مسدود شدن راه های عبورآب در موتور، ایجاد مشکل در ترموستات می تواند باعث بروز مشکل در واشر سیلندر می شود.
جنس واشر سر سیلندر استاندارد
از آنجایی که واشر سر سیلندر یکی از قطعات موتور می باشد تحت تاثیر گرمای بسیار زیادی قرار دارد و برای آنکه وظیفه واشر سر سیلندر به درستی انجام بشود باید از مواد استاندارد و مقاوم ساخته شود. بنابراین باید جنس آن از مواد نسوز و همچنین انعطاف پذیری باشد تا بتواند عملکرد مناسبی در موتور داشته باشد. ترکیباتی که واشر سر سیلند از آن ساخته شده است از آزبست، مس ، فولاد، آلومینیوم ، کرووم و واشر مقوایی نسوز می باشد.
وظیفه واشر سر سیلندر استاندارد
واشر سر سیلندر استاندارد همانطور که گفته شد باید از مواد استاندارد و مناسبی تهیه بشود تا به بهترین شکل وظیفه خود را انجام بدهد. هر واشر سر سیلندر استاندارد باید دارای ویژگی هایی نیز باشد تا عملکرد بهینه ای داشته باشد که به آنها می پردازیم.
-
تراکم پذیری مناسب: بلوک و سر سیلندر هر کدام دارای منافذی می باشد که با درست فیکس شدن واشر سیلندر این منافذ به درستی پر می شوند.
-
مقاومت پذیری در مقابل فشار: در موتور به دلیل فشار و دمای بالا به صورت نا منظم دچار انبساط می شود. این قطعه باید به گونه ای باشد تا بتواند در مقابل آنها مقاومت داشته باشد.
-
مقاومت پذیری در برابر احتراق: از آنجایی که واشر سر سیلندر دائماً تحت تاثیر احتراق قرار می گیرد باید توانایی تحمل دمای بسیار بالا را داشته باشد.
علائم واشر سرسیلندر سوزاندن
واشر سر سیلندر سوزاندن یکی از مشکلاتی می باشد که یا خودتان تجربه کرده اید و یا از دوستان و آشنایان بسیار شنیده اید. همانطور که گفته شد وظیفه واشر سرسیلندر آبندی روغن و آب در موتور می باشد. در صورتی که این قطعه تحت تاثیر گرمای زیادی قرار بگیرد تغییر شکل می دهد و کارآیی خود را از دست می دهد و منجر به تعمیر خودرو و هزینه های گزافی می شود.
در ابتدا وظایف واشر سر سیلند را به تفصیل توضیح می دهیم و در ادامه به علائم آن می پردازیم.
-
آب بندی سیلندر: وظیفه آب بندی توسط واشر سر سیلندر توسط رینگ ویژه آب بندی انجام می شود. وقتی که موتور در حال کار کردن می باشد واشر سر سیلندر این فشار را برای بهتر کار کردن موتور بهینه می کند.
-
حفظ و نگهداری سیالات: در موتور مسیر های نزدیکی بین مایعات خنک کننده و روغن وجود دارد که واشر سر سیلندر وظیفه دارد تا این مایعات با هم ترکیب نشود.
-
هدایت سیالات: در موتور مایعاتی از جمله روغن و مایعات خنک وجود دارد که هر کدام وظیفه ای را بر عهده دارند. وظیفه دیگر واشر سرسیلندر این می باشد که هر کدام از این مایعات را به مسیر صحیح خود هدایت نمایند.
تا به اینجای مقاله وظیفه واشر سر سیلندر با چگونگی عملکرد واشر سر سیلندر آشنا شدیم. در ادامه به علائم سوختن واشر سر سیلندر اشاره می کنبم.
بهینه کار نکردن سر سیلندر
این مشکل با خراب شدن رینگ اطراف سیلندر رخ می دهد که در سر سیلندر های کامپوزیتی شایع تر می باشد. زمانیکه قطعه خراب می شود سیلندر فشار کافی را نمی تواند ایجاد کند. موقعی که هر دو سیلندر که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند دچار این مشکل بشوند واشر سر سیلندر بین رینگ ها نشتی میکند.
ایجاد نشتی در داخل
این مورد یکی از خرابی هایی می باشد که تشخیص آن سخت می باشد. زیرا نشتی در داخل انجام می شود و تشخیص آن از بیرون غیر ممکن می باشد و باید یک تعمیر کار ماهر آن را شناسایی کند.
تغییر رنگ آب رادیاتور
در صورت نشستی روغن موتور در مسیر مواد خنک کننده موتور، تغییراتی در رنگ آب رادیاتور رخ می دهد. در این زمان اگر شما درب مخزن رادیاتور را باز بکنید بر روی درب آن مایعی نسبتاً غلیظ به رنگ قهوه ای روشن خواهید دید. که این یکی از نشانه های نشتی روغن به درون آب رادیاتور می باشد.
ورود آب رادیاتور به مسیر روغن
همانطور که گفتیم وظیفه واشر سر سیلندر مجزا کردن مسیر های آب و روغن می باشد. زمانیکه مسیر آب نشتی داشته باشد و وارد مسیر روغن بشود همانند مورد قبلی رنگی قهوه ای تشکیل می شود که بر روی کاورهای سوپاپ و زیر درب موتور دیده می شود.
نشت مایع خنک کننده به داخل سیلندر
یکی از نشانه های مشهود در این اتفاق، دیده شدن دود سفید در اگزوز می باشد. زمانیکه مایع خنک کننده به داخل سیلندر نشت کند شاهد دود سفید از اگزوز خواهیم بود. این اتفاق معمولاً در استارت اولیه بسیار دیده می شود.
ایجاد حباب در مایع رادیاتور
در صورت خرابی واشر سر سیلندر مابین محفظه آب و در اثر فشار حاصل از احتراق نشتی ایجاد می شود. در این صورت زمانیکه دریچه رادیاتور را باز بکنید حباب هایی را خواهید دید که به شکل جوشیدن در آمده اند. وجود این مشکل نشانه هایی از سوختن واشر سر سیلندر می باشد.
کم شدن حجم مایعات
در صورتیکه شاهد کم شدن مایعات خودرو مانند آب و روغن بودید می تواند مشکل از خراب شدن واشر سر سیلندر باشد. زیرا در صورت نشتی این قطعه این مایعات به درون محفظه احنراق وارد می شود و بخار می شود یا می سوزد. بنابراین چک کردن مدام روغن و آب می تواند به تشخیص زودتر این مشکل کمک بکند.
نکات گفته شده در مقاله وظیفه واشر سر سیلندر می تواند به شما کمک کند تا بتوانید هر چه زودتر مشکل را برطرف نمایید. برای برطرف کردن این مشکلات شما می توانید از خدمات حرفه ای فیکس آپ کار که توسط متخصصین انجام می شود بهره ببرید. یکی از راه های دیگر که می تواند شما را در پیشگیری از این معضلات کمک کند بهره گیری از سرویس دوره ای فیکس اپ کار باشد.