لیسه گیری
لیسه گیری خودرو روشی موثر در از بین بردن خط و خش ها و خراش های روی بدنه خودرو می باشد. لیسه گیری ماشین خارجی بصورت تخصصی و حرفه ای در فیکس آپ کار توسط کادر مجرب و حرفه ای انجام می شود. لیسه گیری انواع خودرو های خارجی، وارداتی و لوکس توسط متخصصین این مجموعه انجام می شود.
در ادامه با آموزش لیسه گیری در فیکس آپ کار خواهید آموخت:
- لیسه گیری خودرو
- لیسه گیری چیست؟
- لیسه گیری چگونه انجام می شود؟
- آیا لیسه گیری رنگ محسوب می شود؟
- آیا پس از لیسه کاری پولیش الزامی است؟
- آیا لیسه کشی باعث کاهش قیمت خودرو می شود؟
- اگر لیسه گیری انجام نشود چه اتفاقی می افتد؟
- قیمت لیسه گیری خودرو
لیسه گیری خودرو
همانطور که میدانید خودرو ها علاوه بر رسیدگی فنی خود، نیاز به رسیدگی در بدنه خود هم دارند. یکی از مهم ترین و موثرترین روش هایی که برای این نوع رسیدگی انجام می شود، صافکاری و نفاشی خودرو می باشد.
در صافکاری و نقاشی خودرو، قسمت هایی از بدنه که نیاز به صافکاری دارند صاف می شود. علاوه بر آن هم اگر در قسمتی رنگ خودرو از بین رفته باشد از نقاشی خودرو استفاده می شود و قسمت آسیب دیده نقاشی می شود.
اما در برخی موارد قسمت آسیب دیده بسیار جزئی می باشد. رنگ آمیزی و صافکاری قسمت های آسیب دیده جزئی ممکن است از قیمت خودرو بکاهد. به همین جهت روشی برای این موارد به نام لیسه گیری وجود دارد.
لیسه گیری چیست؟
لیسه گیری یکی از روش های از بین بردن خط و خش های روی بدنه خودرو می باشد. البته در شرایطی اگر رنگ بصورت جزئی از روی بدنه خودرو نیز رفته باشد، با لیسه گیری قابل رفع می باشد. در صافکاری و نقاشی به لیسه گیری، لیسه کشی و لیسه کاری نیز می گویند.
لیسه گیری عملیاتی است که سطوح خراشیده شده که عمیق هستند را با رنگ خودرو پر می کند. این عملیات آنقدر انجام می شود تا سطح خراشیده شده با رنگ پر شده و هم سطح قسمت های اطراف شود.
بدنه فلزی خودرو دارای سه سطح فلزی بوده که تا سطح 2 و 3 فلز این خراشیدگی ها با لیسه کاری قابل رفع هستند. تمامی خط و خش ها در هر قسمتی از بدنه خودرو در صورت عدم آسیب دیدگی بدنه، با لیسه کاری رفع می شود.
لیسه گیری چگونه انجام می شود؟
لیسه گیری خودرو طی چند مرحله قابل انجام می باشد. در اولین مرحله سطوح موردنظر باید توسط کارشناس مشخص شوند. پس از آن نیاز می باشد تا رنگ خودرو ساخته شود. رنگ خودرو باید دقیقاً مطابق رنگ فعلی خودرو باشد و هیچ تفاوتی در آن نباشد.
پس از آن که قسمت های موردنظر مشخص شده و رنگ خودرو به متخصص داده شد، لیسه گیری قابل انجام خواهد بود. سطوح توسط کارشناس تمیز خواهد شد و رنگ توسط ابزاری که همانند یک کارت می باشد انجام می شود.
رنگ در قسمت خط و خش ریخته شده و با ابزار لیسه مدام کشیده می شود. این کار به این دلیل انجام می شود تا به اندازه کافی رنگ به عمق خراش وارد شود. در برخی روش ها به قسمت پر شده از رنگ توسط لیسه، حرارت داده می شود تا رنگ منطبق بر آن قسمت جذب شود.
سپس کمی به قسمت موردنظر استراحت داده می شود تا جذب رنگ انجام شود. مجدد عملیات لیسه گیری با استفاده از رنگ خودرو در همان نواحی انجام شده و این عملیات تا زمانی که دیگر رنگ در قسمت مربوطه پس داده شود انجام می شود.
آیا لیسه کشی رنگ محسوب می شود؟
یکی از پرتکرار ترین سوالاتی که مشتریان حین مراجعه به فیکس آپ کار می پرسند همین می باشد. البته که ممکن است طبق معمول بین علما اختلاف وجود داشته باشد. اما حرف اکثریت کارشناسان بر این است که لیسه گیری رنگ محسوب نمی شود.
حال ممکن است یک ابزار در دستان یک کارشناس حین کارشناسی خودرو قسمت مربوطه را رنگ تشخیص دهد. اما این دیگر به شما بستگی دارد که بتوانید طرف مقابل خود را متقاعد کنید که لیسه گیری انجام شده صافکاری و نقاشی نبوده است. در نهایت بتونه نشدن قسمت مربوطه بسیار در پاسخ به این پرسش مهم می باشد.