کمک فنر یکی از بخش های اصلی خودرو محسوب می شود. این قطعه با حفظ تعادل خودرو کمک بسیار زیادی به راحتی سرنشینان آن می کند. کمک فنر یکی از اجزای سیستم تعلیق محسوب می شود. سیستم تعلیق در مجموع موجب می شود تا فشار ناشی از ناهمواری های موجود در زمین به قسمت های مختلف ماشین وارد نشود.
با توجه به اینکه این قطعه یکی از درگیرترین قطعات خودرو از زمان روشن شدن آن می باشد فرسودگی آن طی مدت زمان قابل پیش بینی می باشد که خرابی آن باعث بر خوردن تعادل خودرو و انتقال حرکات ناگهانی ناشی از ناهمواری ها به بدنه اصلی و اتاق می شود. فیکس آپ کار در مقاله دلایل خرابی کمک فنر به تفصیل در مورد انواع کمک فنر، دلایل خرابی و تعمیر و تشخیص خرابی آن صحبت می کند.
- نقش کمک فنر در خودرو
- اجزای تشکیل دهنده کمک فنر
- دلایل خراب شدن کمک فنر
- علائم خرابی کمک فنر
- انواع کمک فنر
- راه کار های افزایش طول عمر کمک فنر
نقش کمک فنر در خودرو
همانطور که در ابتدا گفته شد کمک فنر در خودرو یکی از اصلی ترین و مهم ترین قطعات خودرو مخصوصاً در حرکت خودرو می باشد. کمک فنر یک یاز اجزای سیستم تعلیق خودرو می باشد، سیستم تعلیق خودرو خود شامل فنر، کمک فنر، جرم فنر بندی شده و جرم فنر بندی نشده می باشد. این سیستم به نقش آفرینی اصلی کمک فنر مانع از انتقال شوک و نوسانات ناشی از ناهمواری های سطوح به بدنه خودرو و دیگر قسمت های خودرو می شود.
این قطعه با توجه به ساختار و کاربردی که دارد باعث ایجاد راحتی سرنشینان خودرو و حفظ تعادل آن می شود. کمک فنر ها در مقابل نوسانات شدید فنر مقاومت می کنند و مانع از جلوگیری این نوسانات شدید ناشی از جمع شدگی فنر به بدنه می شوند. این قطعه با عملکرد صحیح خود موجب تثبیت حرکت خودرو می شود.
اگر کمک فنر ها به درستی در خودرو قرار گرفته باشند مانع از چرخش، انحراف و کج شدن خودرو در ناهمواری ها و پیچ های تند جاده ای می شوند. همچنین از تکان های شدید خودرو به هنگام ایستادن های ناگهانی و پایین آمدن عقب خودرو به هنگام شتاب نیز جلوگیری می کند.
کمک فنرها در خودرو به دلیل درگیر بودن بسیار بالا فرسوده می شوند و هر چه سطوح رانندگی نا هموار تر باشد و باعث ایجاد نوسانات شدید در کمک فنر بکند باعث خرابی کمک فنر می شوند.
اجزای تشکیل دهنده کمک فنر
کمک فنر خودرو در ظاهر یک میله ی استوانه ای شکل است که وظایفی همچون حفظ تعادل خودرو و ایجاد چسبندگی خودرو به سطح رانندگی، پایداری حرکت خودرو و جلوگیری از لرزش خودرو را بر عهده دارد. این قطعه خود از قطعاتی جداگانه تشکیل شده که شامل اجزای زیر می باشد:
- ماده سیال: این ماده به صورت گاز و مایع می باشد.
- پیستون: ما بین محفظه ی سیال بالایی و پایی قرار میگیرد.
- محفظه سیال: محفظه ای می باشد که سیال در آن قرار دارد.
- سوپاپ: شامل سوراخ هایی در کف پیستون می باشد که جهت حرکت سیال بین محفظه ی بالایی و پایینی استفاده می شود.
- توپی سر کمک: جهت اتصال به شاسی استفاده می شود و حفاظ ضربه گیر نیز می باشد.
- میل کمک: این میله فولادی که میله پیستون نیز نامیده میشود از وسط پیستون عبور کرده و در بالا به توپی وصل می شود.
- ضربه گیر: با قابلیت ارتجاعی خود از انتقال ضربه به میل جلوگیری می کند.
- پایه کمک: این قطعه با قرار گرفتن در قسمت پایین محفظه سیال از برخورد میک کمک به کف جلوگیری میکند.
دلایل خراب شدن کمک فنر
کمک فنر به عنوان یکی از قطعات اصلی و مهم خودرو می باشد که عملکرد صحیح آن می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی دیگر قسمت های ماشین بگذارد به گونه ای که می تواند خود علت خرابی گیربکس شود و یا دیفرانسیل، لاستیک و مجموعه سیبک های فرمان را تحت تاثیر قرار دهد.
برای اینکه بتوانیم از کمک فنر سالمتری بهره ببریم و از خرابی جلوگیری کنیم باید بدانیم چه دلایلی باعث خرابی کمک فنر می شود. یکی از دلایلی که باعث خرابی کمک فنر می شود ترمزهای ناگهانی می باشد، به غیر از مواقع اضطراری ترمزهای آرام هم باعث سلامت لنت ها می شود و هم از فرسودگی و خرابی کمک فنرها جلوگیری می کنید.
هر گونه ضربه و تو رفتگی بر روی کمک فنر باعث خرابی و نشتی روغن داخلی کمک فنرها می شود. از جمله دلایل خرابی کمک فنر طول عمر آن می باشد که البته طول عمر این قطعه به نوع رانندگی شما و سلامت جاده ها نیز بستگی دارد.
علائم خرابی کمک فنر
همانطور که گفته شد کمک فنر یک یاز قطعاتی می باشد که در خودرو از ابتدای استفاده بسیار درگیر می باشد. زیرا علاوه بر حفظ تعادل خودرو در پیچ ها و ناهمواری های جاده باید وزن خودرو را تحمل نماید که همین عوامل خود باعث فرسودگی بیشتر این قطعه می شود. پس بهتر است قبل از بروز علائم خرابی حتماً از سرویس های دوره ای خودرو استفاده نمایید. علائم خرابی کمک فنر شامل موارد زیر می شود:
- خودرو به یک سمت در حرکت مسیر مستقیم کشیده می شود .
- خودرو بیش از حد در هنگام عبور از مسیر با پیچ خم به یک سمت کشیده می شود به طوریکه منترل خودرو بسیار سخت می شود.
- حرکت شدید خودرو به جلو به هنگام ترمز کردن.
- تایرها زودتر از موعد به شکلی غیر عادی خراب شوند.
- ارتفاع خودرو نسبت به قبل تغییر کند.
- شنیدن صداهای غیر معمول به هنگام ترمز کردن، عبور کردن از دست اندازها و یا شتاب گرفتن خودرو.
- خرابی جلوبندی که نیازمند تعمیر جلوبندی خودرو می باشد.
انواع کمک فنر
تا به اینجای مقاله دلایل خرابی کمک فنر با کمک فنر و نقش آن در خودرو آشنا شدیم. در ادامه شما را با انواع کمک فنر آشنا خواهیم نمود و در مودر آنها صحبت خواهیم کرد. کمک فنر انواع مختلفی دارد. کمک فنرها با توجه به استفاده و تغییر وزن و اندازه خودرو می تواند متفاوت باشد.
انواع کمک فنر شامل کمک فنر بادی-گازی،کمک فنر های مغناطیسی قابل تنظیم، کمک فنر های اهرمی، کمک فنر هیدرو استاتیکی، کمک فنر تلسکوپی، کمک فنر هیدرولیکی یا روغنی می باشد که در ادامه به تفصیل در موردشان صحبت خواهیم نمود.
کمک فنر بادی-گازی
در این کمک فنر از گاز نیتروژن به جای روغن استفاده شده است و دارای کمپرسور هوا می باشند. عملکرد این کمک فنرها نسبت به نوع روغنی بهتر می باشد زیرا حرارت را سریع تر منتقل می کند. در درون کمک فنر سوپاپ گازی جایگزین سوپاپ های عبور روغن می شوند. این نوع کمک فنر ها مناسب برای خودروهای سواری می باشند و دارای نرمی مناسبی می باشند.
کمک فنر های مغناطیسی قابل تنظیم
این کمک فنر بر اساس یک سیال جدید به نام MR ساخته شده است که با مغناطیس کار میکند. همچنین دارای سنسورهایی است که اطلاعات مورد نیاز را دریافت میکند و آن را تحلیل و پردازش می کند. سپس با اطلاعات پردازش شده شرایط عملکرد کمک فنر را تنظیم می نماید به طوریکه در جاده ها و فشارهای مختلف نرمی ماشین تغییر کمی خواهد داشت و در رانندگی ایجاد ثبات میکند.
کمک فنر های اهرمی
در این نوع کمک فنر یک اهرم جایگزین میل کمک شده که موجب تسریع در جمع شدن فنر می شود و کنترل بیشتری در باز شدن فنر دارد. این کنترل بر عملکرد فنر با خارج شدن روغن از سوراخ بزرگتر و بازگشت آن از سوراخ های ریزتر می باشد و این خود باعث جمع شدن سریع فنر و کنتر باز شدن فنر می شود و نوسانات بیشتری را نسبت به دیگر مدل ها به خود میگیرند.
کمک فنر هیدرو استاتیکی
در این نوع از کمک فنر علاوه بر روغن گاز نیتروژن در محفظه جدا گانه وجود دارد. این کمک فنر از نوع روغنی می باشد و برای جلوگیری از ایجاد حباب هوا در آن و کف بر روی روغن از گاز استفاده می شود. گاز باعث می شود که فشار بر روی پیستون بیشتر بشود و سرعت بیشتری داشته باشه و این خود باعث می شود که حباب کمتری در درون روغن شکل بگیرد. به دلیل ترکیب روغن و گاز ضریب انتقال حرارت بسیار کم مشود و این خود باعث می شود تا استهلاک قطعه بسیار کم بشود.
کمک فنر تلسکوپی
این کمک فنر نیز از نوع روغنی می باشد و عملکردی مانند نوع اهرمی دارد. عملکرد در این سیستم به این شکل است که روغن به هنگام خروج از سوراخ های بزرگتری عبور میکند و سریع تر جمع می شود و به هنگام بازگشت از سوراخ های کوچکتری رد می شود که خود باعث کندتر باز شدن فنر می شود و نوسان را کنترل می کند. سریع جمع شدن فنر نیز باعث جذب شدن سریع نوسان می شود و این خود به کنترل راحت خودرو کمک می کند.
کمک فنر هیدرولیکی یا روغنی
این نوع از کمک فنر ساده ترین نوع کمک فنر می باشد. فضای داخلی سلندر با روغن پر می شود و به هنگام فشار روغن از سوراخ های محدود کوچکی عبور میکند که خود باعث مقاومت در برابر فشار وارده می شود و به آرامی به سمت دیگر تخلیه می شود و حرکت کند آن نوسانات را از بین می برد. در این نوع نرمی بسیار کمتری وجود دارد و بیشتر در خودروهای سنگین استفاده می شود.
راه کار های افزایش طول عمر کمک فنر
بعد از آنکه دلایل خرابی کمک فنر را بررسی کردیم و با این قطعه و نحوه کارکرد آن آشنا شدیم می خواهیم بر راه کارهای افزایش طول عمر این قطعه صحبت بکنیم. از آنجایی که همیشه تعمیر و تعویض هزینه بر و زمانبر هست بهتر است که با استفاده صحیح کمک فنر نسبت به افزایش طول عمر آن اقدام نماییم.
یکی از دلایلی که باعث خرابی کمک فنر می شود و باید تعمیر خودرو در آن انجام شود، ترمزهای شدید است که به طور کلی به سیستم تعلیف و قطعات آن آسیب می رساند. فشار وارد به کم فنر فنر باعث زودتر مستهلک شدن آن می شود، همچنین روغن و گیریس کاری سیستم تعلیق به عملکرد صحیح کمک فنر ها کمک می کند. از دیگر عواملی که در سلامت کمک فنر کمک می کند تنظیم چرخ ها می باشد.
باید توجه داشته باشید که نباید بیش از حد توان خودرو بر روی آن بار زده شود، زیرا این فشار به کمک فنرها وارد می شود و در کارایی آنها می تواند اختلال ایجاد کند. تردد در جاده های ناهموار می تواند آُیب جدی به کم فنر ها وارد نماید، در صورت عبور از این مسیرها رعایت سرعت پایین تر می تواند به سلامت کمک فنر ها کمک کند.