نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک عواملی هستند که نشان دهنده عدم سلامت یا وجود مشکل در گیربکس را اعلام می کنند. علائم خرابی گیربکس اتومات بسیار مهم بوده و مالک خودرو باید به آن ها توجه بسیار زیادی را داشته باشد. زیرا در صورت عدم رسیدگی به مشکلات گیربکس، کار به تعمیرات و هزینه های سنگین خواهد رسید.
در آموزش نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک مطالعه خواهید کرد:
- علائم خرابی گیربکس اتومات
- سر و صدای گیربکس اتوماتیک
- روغن ریزی گیربکس اتوماتیک
- بوی بد از اگزوز خودرو
- مشکلات تعویض دنده اتومات
- مشکل دیر عمل کردن گیربکس خودکار
- روشن شدن چراغ چک خودرو
- وجود لرزش در گیربکس اتوماتیک
- عدم حرکت خودرو بر روی دنده
علائم خرابی گیربکس اتومات
خودروهای با دنده گیربکس اتوماتیک بخصوص خودروهای امروزی، تکنولوژی های جدید و بهترین نسبت به قبل دارند. این مسئله باعث شده است تا نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک نسبت به قبل بسیار کمتر دیده شود. علاوه بر تکنولوژی ساخت که در بسیاری از مواقع به دادمان می رسند، راندمان کاری نیز بالاتر است.
علائم خرابی گیربکس اتومات می تواند موارد بسیار زیاد و مختلفی باشد. اما برای یک متخصص که تعمیر گیربکس خودرو انجام می دهد و کارکشته است، هیچ علائم جدید و عجیبی نیستند. با توجه به این نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک، عیب یابی صورت گرفته و تعمیر انجام می شود.
در اصل اگر علائم خرابی گیربکس اتومات دیده نشود ممکن است گیربکس در صحت و سلامت باشد. اما در مواقعی هم ممکن است کار هنوز به جای علائم خرابی گیربکس اتومات نرسیده باشد.
سر و صدای گیربکس اتوماتیک
اولین و مهم ترین و بیشترین نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک سر و صدای گیربکس اتوماتیک می باشد. اگر از گیربکس اتومات خودروی خود سر و صدا می شونید، شک نکنید که دچار مشکل شده است.
امکان ندارد سر و صدای گیربکس نشانه ی خرابی آن نباشد. لذا در اولین صدا که حتی اگر بسیار کوچک هم بود و آن را شنیدید به تعمیرگاه مراجعه کنید. این سر و صداهای گیربکس همانند صدای زوزه کشیدن است بخصوص زمانی ک پای خود را از روی پدال گاز بر می دارید.
اگر از همان ابتدا به داد این سر و صدا ها برسید ممکن است با حتی هزینه ناچیزی رفع شود. زیرا بعضاً ممکن است موارد ناشی از سر و صدا مثل کم بودن روغن گیربکس، خرابی مصرفی های کوچک باشد.
روغن ریزی گیربکس اتوماتیک
عامل بعدی که پس از سر و صدا ها بسیار دیده می شود و شایع است، روغن ریزی از سوی گیربکس است. در داخل یک گیربکس که بزرگترین قطعه یک خودرو است، موارد مصرفی زیادی وجود دارد. این موارد مصرفی پس از مدتی حتی در بهترین شرایط استفاده هم نیاز به تعویض خواهند داشت.
اگر از همان ابتدا که روغن ریزی از عقب خودروی خود مشاهده کرده اید به تعمیرگاه مراجعه کنید، به احتمال بسیار زیادی این قطعات با تعویض مشکل روعن ریزی را حل می کنند.
در صورتی که این روغن ریزی ها نادیده گرفته شود و با خود بگویید بسیار کم است، کار گیربکس خودرویتان تمام است. این روغن ریزی گیربکس اتوماتیک در صورت عدم رفع، بیشتر شده و صدمات جدی تری را وارد خواهد کرد.
بوی بد از اگزوز خودرو
بوی بدی که از اگزوز خودرو منتشر می شود می تواند دلیل خرابی یا روغن سوزی از سوی موتور خودرو هم باشد. در چنین شرایطی ابتدا باید روغن سوزی و وضعیت موتور خودرو مشخص شود. در این صورت اگر مشکل از این قسمت باشد باید تعمیر موتور خودرو صورت بگیرد.
اما اگر مشخص شد که بوی بودی که از اگزوز خودرو خارج می شود ارتباطی با موتور و روغن موتور ندارد، دیگر باید به سراغ گیربکس رفت. در زمان هایی داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس باعث سوختگی آن می شود. در نتیجه بوی سوختگی از اگزوز خارج می شود.
البته کاملاً این امکان وجود دارد که متوجه بوی سوختگی در کابین خودرو خود هم بشوید. تعویض دیر به دیر روغن گیربکس و یا کم بودن مقدار آن می تواند علائم این بوی سوختگی باشد.
مشکلات تعویض دنده اتومات
درست است که خودرو های اتومات بسیار کمتر نیاز به تعویض دنده دارند، اما به هر حال دنده تغییر می کند. در صورتی که تعویض دنده به سختی انجام شود و به اصطلاح سفت و محکم دنده جا برود، قطعاً دچار ایراد شده است.
در ابتدا امیدوار باشید که تنها روغن گیربکس زمان تعویضش به پایان رسیده است یا کدر شده و بی کیفیت بوده است. در ادامه هر یک از مصرفی ها مثل تغییر دهنده دنده و دریچه آن می تواند از نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک باشد.
مشکل دیر عمل کردن گیربکس خودکار
از دیگر علائم خرابی گیربکس اتومات مشکل دیر عمل کردن گیربکس است. البته به اصطلاح نامنظم بودن ضرایب گیربکس هم می توان آن را نام برد. در این صورت زمانی که گیربکس شما باید دنده را بیشتر یا کمتر کند، این کار را با تاخیر انجام می دهد.
این تاخیر باعث می شود تا فشار زیادی به موتور ماشین آورده شود. لذا در صورتی که با چنین مشکلی مواجه شدید باید حتماً به تعمیرگاه مراجعه کنید. در غیر اینصورت تنها تعمیر گیربکس نخواهید داشت و تعمیر موتور هم اضافه می شود.
در چنین شرایطی که هم موتور و هم گیربکس آسیب ببیند، تعمیر خودرو می تواند برایتان گران تمام شود. از دلایل دیر عمل کردن گیربکس خودکار مشکلات روغن ریزی داخلی یا وجود آب در آن می توان اشاره داشت.
روشن شدن چراغ چک خودرو
روشن شدن چراغ چک خودرو می تواند دلایل زیادی داشته باشد. نمی توان گفت که حتماً از نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک است. اما احتمال این که گیربکس خودرو شما دچار مشکل شده باشد وجود دارد. پس نمی توان در این مورد مطمئن بود.
پیشتر در فیکس آپ کار گفته شده است که روشن شدن چراغ چک خودرو، نیاز به عیب یابی کلی دارد. در این عیب یابی مشخص می شود که گیربکس دلیل این خطا است یا خیر.
اما اگر روشن شدن چراغ چک یک خطای اشتباه یا خارج از محدوده گیربکس نبود، قطعاً ایرادی در گیربکس ایجاد شده است. خوشبختانه در خودروهای امروزی این موارد به راحتی قابل شناسایی هستند و می توانند بسیار ساده هم حل شوند.
وجود لرزش در گیربکس اتوماتیک
وجود لرزش در گیربکس اتوماتیک را نباید با وجود لرزش در بخش جلوبندی و موتوری خودرو اشتباه گرفت. زیرا اگر مشکلی هم از موتور یا گیربکس نباشد قطعاً نیاز به تعمیر جلوبندی خودرو دارید.
گیربکس خودرویی که در حال حرکت است، شامل چند قطعه در حال حرکت روی یکدیگر هستند. زمانی که روغن گیربکس به پایان برسد ساییدگی ایجاد شده و منجر به لرزش می شود.
فرسودگی قطعات داخل گیربکس هم می تواند دلیل ارزش در گیربکس اتوماتیک شود. این امر در زمان هایی باعث بالا رفتن دور موتور هم می شود که بدلیل عدم راندمان صحیح و کافی از سوی گیربکس است.
عدم حرکت خودرو بر روی دنده
در میان نشانه های خرابی گیربکس اتوماتیک می توان نگران کننده ترین علائم را همین مورد دانست. خودرویی که بر روی دنده است و هیچ حرکتی از سوی خود انجام نمی دهد.
می توان امیدوار بود که شاید سطح روغن گیربکس به قدری کم شده که هیچ روغنی به گیربکس نمی رسد تا از سوی خود حرکت انجام ندهد. پس راحت ترین و اولیه ترین روش عیب یابی بررسی سطح روغن گیربکس خودرو است.
اما اگر مشکلی از بابت نبود، این یک ایراد بسیار جدی بوده و باید سریعاً به تعمیرگاه مجاز مراجعه کنید. در تعمیرگاه پس از عیب یابی که شاید نیاز به باز شدن گیربکس داشته باشد، تعمیرات گیربکس صورت می گیرد.