در خودرو علاوه بر ترمز پدال پایی، ترمز دستی نیز وجود دارد. این قطعه نیز دچار خرابی می شود. دلایل خرابی ترمز دستی می تواند گسترده و متفاوت باشد. به این قطعه، ترمز پارک نیز گفته می شود. دلیل این نامگذاری این است که در حالت پارک برای جلوگیری از حرکت خودرو از ترمز دستی استفاده می شود. این قطعه با دیگر گزینه ترمز دارای تفاوت هایی می باشد.
خرابی ترمز دستی یکی از مواردی می باشد که خودرو و جان سرنشینان را به خطر می اندازد. تشخیص خرابی این قطعه در بسیاری از موارد به راحتی قابل تشخیص نمی باشد. اگر ترمز دستی را بالا آوردید ولی باز حرکت کرد احتمالاً این قطعه دارای خرابی می باشد. شناسایی خرابی این سیستم راه هایی بسیار متفاوتی دارد. در ادامه مقاله با دلایل خرابی ترمز دستی، نشانه ها و راه های رفع آن با فیکس اپ کار همراه باشید.
ترمز دستی چیست؟
هنگام پارک ماشین مخصوصاً در سراشیبی جهت جلوگیری از حرکت خودرو از ترمز دستی استفاده می شود. این سیستم به طور مجزا از ترمز پدالی طراحی شده است. در ترمز دستی از روغن ترمز استفاده نمی شود. این سیستم به وسیله کشش لنتها توسط سیم چرخ را قفل می کند. قدرت ترمز دستی از ترمز پدالی کمتر می باشد و صرفاً برای حفظ خودرو در حین پارک می باشد.
ترمز دستی دارای انواع مختلفی می باشد. نحوه عملکرد این سیستم بسیار حائز اهمیت می باشد. در صورتی که این قطعه به خوبی عمل نکند ممکن است به دلیل حرکت خودرو و برخورد به سطوح مختلف باعث خرابی بیشتری بشود. در اینصورت علاوه بر هزینه تعمیر ترمز دستی ممکن است به صافکاری نقاشی هم نیاز پیدا بکنید. این قطعه به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی می شود. از نظر مکانیزم راه اندازی شامل ترمز دستی مکانیکی و برقی می شود.
-
ترمز دستی مکانیکی: این نوع ترمز دستی به وسیله اهرم و پدال اعمال می شوند. در کارکرد آنها ابتدا اهرم و پدال را می فشاریم و سپس با رها سازی آن خودرو ثابت می ایستد. برای آزاد کردن از حالت ترمز نیز معمولاً دکمه ای برای آن تعبیه می شود.
-
ترمز دستی برق: ترمز دستی برقی نیز خود دو نوع می باشند. در یک نوع آن ترمز چرخ ها، با یک کابل فعال می شود. در نوع دیگر نیز به وسیله یک چیپ الکترونیکی چرخ های عقب را به حالت ایستاده در می آورد.
دلایل خرابی ترمز دستی
دلایل خرابی ترمز دستی هم مانند دیگر قطعات خودرو شامل نگهداری صحیح آن و عوامل بیرونی می باشد. عوامل بیرونی مانند آلودگی هوا، یخ زدگی ترمز الکترونیکی، کشیدن بیش از حد ترمز دستی، استفاده نکردن از دکمه ترمز دستی و خرابی کفشک می باشد. همانطور که گفتیم عملکرد سیستم ترمز دستی از ترمز پدالی کاملاً مجزا می باشد. بنابراین دلایل خرابی آن نیز متفاوت است. یکی از اصلی ترین دلایل خرابی این قطعه به اهرم آن مربوط می شود.
عدم فشردن دکمه ترمز دستی
بسیاری از رانندگان هنگام کشیدن ترمز دستی دکمه را فشار نمی دهند. زمانیکه این عمل بدون فشردن دکمه انجام شود، صدایی به گوش می رسد. شاید برای خیلی ها این صدا لذت بخش باشد اما در واقع به مرور زمان باعث خوردگی دندها می شود. اهرم ترمز دستی یکی از حساس ترین قسمت این سیستم می باشد. با ساییده شدن دندانه ها، ترمز دستی دیگر توان نگه داشتن خودرو را ندارد.
اولین قطعه ای که در این سیستم دچار خرابی یا فرسودگی می شود اهرم ترمز دستی می باشد. در صورت عدم توجه به این نکته هزینه هایی برای تعمیر این قطعه و حتی تعویض آن انتظار شما را می کشد. در صورت خرابی باید به متخصصین ماهر تعمیر خودرو مراجعه نمایید. و در صورت نیاز برای تعویض آن حتماً از فروشگاه های معتبر این قطعه را تهیه نمایید. فیکس اپ کار در تامین قطعات استوک خودرو آماده خدمات رسانی به شما عزیزان می باشد.
اختلال در کفشک یا کاسه
یکی از دلایل خرابی ترمز دستی درگیری کفشک با کاسه می باشد. این مشکل حتی در زمان پارک خودرو نیز اتفاق می افتد. در صورت عدم توجه به این مشکل باعث تشدید خرابی در خودرو می شود. از آنجاییکه خرابی قطعات خودرو بر یکدیگر تاثیر می گذارند، ممکن است اختلال در سیستم ترمز دستی باعث خرابی های بیشتری بشود. در اینصورت برای رفع خرابی های بیشتر متحمل هزینه بیشتری برای تعمیر خودرو می شوید.
برای جلوگیری از خرابی خودرو شما نیازمند بازدید سالانه ماشین هستید. عدم رسیدگی به نواقص خودرو باعث خرابی های بیشتری در خودرو می شود. مخصواً اگر قصد سفر یا طی کردن مسافت طولانی را دارید حتماً پیش از آن باید خودرو بازبینی بشود. جهت این کار می توانید از خدمات سرویس دوره ای خودرو فیکس اپ کار تحت نظارت متخصصین ماهر استفاده نمایید.
یخ زدگی ترمز الکترونیکی
یکی دیگر از دلایل خرابی ترمز دستی خودرو یخ زدگی ترمز الکترونیکی می باشد. این احتمال با حضور در آب و هوای سرد وجود دارد. یخ زدگی برای خودرو هایی با ترمز دستی برقی اتفاق می افتد. اگر در چنین آب و هوایی زندگی می کنید پیشنهاد می شود پیش از حرکت خودرو اجازه دهید ماشین در جا کار کند. در این حالت خودروی شما گرم می شود و این احتمال کاهش پیدا می کند.
عوامل آب و هوایی همیشه خودرو را تحت تاثیر خود قرار می دهد. معمولاً آب و هوای پر رطوبت و سرد تاثیر منفی بر کارکرد ماشین میگذارد. مشکلاتی همچون پوسیدگی و یخ زدگی از نتایج زندگی در چنین آب و هوایی می باشد. همچنین هوای گرم نیز احتمال جوش آوردن خودرو را بالا می برد. برای اینکه بدانید جوش آوردن خودرو چیست؟ و دلایل و راهکارهای آن را بشناسید از مقاله مربوطه استفاده نمایید.
ترمز دستی بیش از حد کشیده شود
اگر ترمز دستی بیش از اندازه بالا کشیده شود ترمز های چرخ به کاسه گیر می کند. نباید ترمز دستی را بیش از اندازه بالا بیاورید. در صورت انجام این عمل، باعث قفل شدن ترمز ها به کاسه چرخ می شوید. در این حالت حتی اگر ترمز دستی را پایین بیاورید هم خودرو حرکت نمیکند. زیرا ترمز های خودرو به کاسه چرخ گیر کرده و آزاد نمی شود.
در صورت مواجهه با این مشکل ابتدا کمی خودرو را عقب و جلو بکنید تا قفل آزاد شود. در بیشتر مواقع این مشکل با این کار حل می شود. اگر مشکل شما با این حرکت حل نشود نیازمند یک تعمیر کار خودرو می شوید. برای رفع این مشکل باید خودرو را با یک یدک کش پیش یک تعمیرگاه خودرو ببرید.
نشست آلودگی هوا بر روی سیم
آلودگی هوا یکی از عوامل ایجاد اختلال در خودرو می باشد. اگر در هوای آلوده زیاد رانندگی می کنید احتمال بروز این آسیب بیشتر می شود. در این حالت آلودگی هوا بر روی سیم ترمز می نشیند. در نتیجه با کثیف شدن، سیم ترمز به انت ها می چسبند. بنابراین یکی از دلایل خرابی ترمز دستی آلودگی هوا می باشد. همچنین جهت کسب اطلاع از دلایل خرابی لنت ترمز می توانید از مقاله مربوطه استفاده نمایید.
نشانه های خرابی ترمز دستی
ترمز دستی شامل سیم، اهرم و جعبه لنت می باشد. زمانیکه اهرم را بالا می کشید سیم متصل به لنت چرخ های عقب کشیده می شود. در این حالت خودرو در موقعیت پارک می ایستد. اگر شما با عملکرد صحیح خودرو آشنا باشید بهتر متوجه خرابی ترمز دستی می شوید. با توجه به دلایل خرابی ترمز دستی به بررسی علائم خرابی آن نیز اشاره خواهیم کرد.
-
کاهش شتاب خودرو: یکی از نشانه های خرابی ترمز دستی کاهش شتاب خودرو نسبت به گذشته می باشد. این مشکل به دلیل درگیر بودن سیم ترمز می باشد.
-
خرابی اهرم ترمز دستی: این مشکل معمولاً به دلیل عدم فشردن دکمه هنگام استفاده از ترمز دستی می باشد. این کار باعث خوردگی دنده های ترمز دستی می شود.
-
روشن شدن چراغ چک: چراغ چک ترمز دستی با علامت P مشخص شده است. اگر هنگام استفاده از ترمز دستی این چراغ روشن نشد یا به حالت چشمک زن در آمد نشانه ای از خرابی ترمز دستی می باشد.
-
عدم توقف خودرو: اگر هنگام استفاده از ترمز دستی، خودرو متوقف نشود نشانه ای از خرابی ترمز دستی می باشد. دلیل این اتفاق معمولاً پوسیدگی سیم می باشد.
با توجه به ارائه علائم و دلایل خرابی ترمز در صورت بروز هر گونه مشکل می توانید نسبت به رفع و جلوگیری از خرابی های بیشتر اقدام نمایید. در صورت بروز هرگونه خرابی جهت تعویض و تعمیر باید به یک مکانیک ماهر مراجعه نمایید. در هر خودرو ایرانی و خارجی این سیستم وجود دارد. با توجه به نوع سیستم ترمز دستی تخصص تعمیر آن متفاوت می باشد. برای تعمیر خودرو خارجی فیکس اپ کار آماده ارائه خدمات تخصصی می باشد.