خرابی کلاچ خودرو یکی از نواقص آزار دهنده و خطر افرین در رانندگی می باشد. شناسایی علائم خرابی کلاچ خودرو نیازمند هوشیاری راننده هنگام رانندگی، توجه به تغییرات، ایجاد صداها و همچنین تفاوت در کارکرد خودرو است. سیستم کلاچ خودروجهت انجام فعالیت خود دارای قطعات مختلفی می باشد که به طور مستقیم و غیر مستقیم در عملکرد آن تاثیر می گذارد.

کلاچ در زبان دارای ریشه ای آلمانی می باشد که وظیفه قطع اتصال موتور به گیربکس را بر عهده دارد. انجام صحیح این عمل در کیفیت رانندگی و حرکت خودرو تاثیر گذار می باشد و اجازه تغییر موقعیت دنده را به راننده می دهد. همانطور که می دانید برای افزایش سرعت و دور موتور نیازمند تغییر دنده می باشیم که جهت انجام آن ایتدا باید اتصال گیربکس و دنده قطع شود که این عمل توسط کلاچ صورت می پذیرد. در صورت نقص در این  عملکرد خودرو دچار مشکل می شود و احتمالاً شاهد ایجاد صداهایی در آن خواهیم بود. در مقالات پیشین درباره دلایل صدای کلاچ خودرو سخن گفتیم و در این مقاله قصد داریم در مورد علائم ان صحبت بکنیم.

اهمیت کلاچ در خودرو

آشنایی با اهمیت عملکرد کلاچ در خودرو - فیکس اپ کار
آشنایی با اهمیت عملکرد کلاچ در خودرو – فیکس اپ کار

به طور خیلی خلاصه در بالا به نحوه عملکرد کلاچ در خودرو اشاره کردیم. طبق آنچه گفتیم امکان تعویض موقعیت دنده فقط با کلاچ خودرو امکان پذیر می شود. این عمل به کمک فشردن پدال کلاچ در دسترس خواهد بود. کلاچ  متشکل از دیسک و صفحه، بلبرینگ، نرم کننده، پدال و دو شاخه می باشد. هر کدام از این قطعات با اثر گذاری بر یکدیگر در جهت انجام عملکرد کلاچ کمک میکنند. زمانیکه کلاچ دچار نقصی می شود هر کدام از این قطعات می تواند خراب شده باشد که علائم خرابی کلاچ خودرو ناشی از آن باشد.

با توجه به اهمیت کلاچ در خودرو و یکپارچگی قطعات آن باید در صحت عملکرد آن دقت لازم را به عمل آوریم. زیرا زمانیکه کلاچ دچار مشکل بشود به صورت زنجیروار مشکل به تعویض دنده و در نهایت به حرکت خودرو نیز منتقل می شود و در نهایت مجبور به توقف خودرو خواهیم شد. یکی از مشکلات شایع که در عملکرد کلاچ تاثیر می گذارد اتمام صفحه کلاچ است و دیگری بلرینگ آن می باشد. عموماً بلبرینگ با ایجاد صدا هشدار خرابی خود را اعلام می کند که برای رفع صدای بلبرینگ کلاچ نیاز به بررسی مکانیک می باشد.

خرابی در کلاچ خودرو

با توجه به شناخت اهمیت کلاچ در خودرو و عملکرد آن باید بدانیم که چه عواملی باعث خرابی در عملکرد آن می شوند. همانطور که در مقاله مربوط به صدای کلاچ اشاره کردیم یکی از علائم خرابی در این سیستم وجود صدا در کلاچ می باشد. اینکه چه زمانی این صدا ایجاد شود باعث تشخیص بهتر مشکل می شود. بنابراین بررسی علائم خرابی کلاچ خودرو  در تشخیص دلیل صدای کلاچ نیز تاثیر گذار می باشد. دلایلی مانند خرابی بلبرینگ، نقص دیسک، خرابی دوشاخه و سیم کلاچ در ایجاد این صدا نقش دارند.

جهت بررسی علائم خرابی این قطعه باید بدانیم که از نحوه رانندگی تا کیفیت قطعات و طول مدت استفاده در سلامت آنها نقش اساسی دارند. به طور کلی می توانیم به صورت لیست زیر از علائم خرابی کلاچ نام ببریم.

  1. کلاچ در هنگام درگیر شدن و شتاب ایجاد صدا می کند.
  2. هنگام تغییر موقعیت دنده از آن صدا تولید شود.
  3. زمانی که پا را از پدال بر می دارید نگهان به عقب پرتاب شود.
  4. حالت نرم و ارتجاعی پدال کلاچ از بین برود.
  5. پدال کلاچ تکان بخورد و حالت لقی پیدا کند.
  6. پدال کلاچ به سختی و به شکل پله پله درگیر شود.

موارد گفته شده به صورت کلی بیان شده اند که هر کدام دلایل خاص خود را دارند. جهت بررسی دقیقتر علاوه بر مراجعه به مکانیک ماهر می توانید خود آنها را بررسی نمایید. این بررسی کمی جزئی تر از موارد ذکر شده می باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.

بکسوات کلاچ

بکسوات کلاچ یکی از نشانه های آشنا در شناخت علائم خرابی کلاچ خودرو می باشد. این حالت زمانی رخ میدهد که صفحه کلاچ بین دیسک و فلایول سر بخورد. این مشکل به دلایل مختلفی می تواند رخ بدهد که معمول ترین دلیل آن چرب شدن لنت کلاچ می باشد. از جمله عوامل ایجاد این مشکل به دلیل بی دقتی راننده نیز رخ می دهد. این بی دقتی شامل زیاد گرفتن پدال کلاچ می شود که باعث سوختن لنت کلاچ  می شود. همچنین نقص در فنرهای دیسک نیز عامل بروز این اتفاق می باشد.

صدای ناهنجار از کلاچ

شنیدن صدا از خودرو یکی از نشانه های خرابی در خودرو می باشد. اینکه این خودرو چه زمانی و در چه موقعیتی ایجاد می شود میتواند نوع مشکل را مشخص کند. یکی از دلایل شنیدن صدای جیغ از کلاچ هنگام فشردن پدال کلاچ اتمام بلبرینگ کلاچ می باشد. همچنین از دیگر دلایل ایجاد این صدا ساییدگی لنت کلاچ است که عموماً به پرچ می رسد و باعث ایجاد این صدای ناهنجار می شود. کلاچ خودرو یکی از قطعاتی می باشد که به دلایل مختلف از جمله فرسودگی واتمام طول عمر قطعات آن مورد تعمیر قرار میگیرند. فیکس اپ کار جهت تعمیر هر گونه خرابی قطعات خودروی خارجی مانند تعمیر چری آماده ارائه خدمات می باشد.

خرابی لنت صفحه کلاچ

ایجاد خرابی سریع لنت کلاچ یکی دیگر از علائم خرابی کلاچ خودرو می باشد. این مشکل معمولاً با نصب غیر استاندارد یا بر هم خوردن تعادل قطعات مختلف می باشد. یکی از عوامل خرابی این قطعه عدم تطابق موتور و گیربکس است. اگر تشخیص و بررسی این نقص زود صورت بگیرد و در صورت عدم وجود انحنا و خط و خش می توان آن را باز و تنظیم نمود. باید همیشه به یاد داشته باشیم که دو عامل اصلی احتمال نقص در قطعات را می تواند بسیار کاهش دهد، یکی از آنها مراجعه به مکانیک ماهر و متخصص می باشد و دیگری استفاده از سرویس دوره ای خودرو جهت پیشگیری از ایجاد مشکلات در خودرومی باشد.

عدم خلاصی کلاچ

دلایل عدم خلاصی کلاچ خودرو - فیکس اپ کار
دلایل عدم خلاصی کلاچ خودرو – فیکس اپ کار

این مورد از جمله نواقصی می باشد که بایستی نسبت به رفع آن در اسرع وقت اقدام نمایید عوامل مختلفی در ایجاد این مشکل نقش دارند که از جمله این موارد به مشکلات زیر اشاره میکنیم.

  • انحنا در صفحه کلاچ
  • عدم تطابق موتور و گیربکس
  • عدم تنظیم دوشاخه و گیرپاژ کلاچ بر روی شافت کلاچ
  • خلاصی بیش از حد کلاچ

جهت رفع این مشکلات باید آن را توسط یک مکانیک ماهر مورد بررسی قرار بدهید تا علت اصلی تشخیص داده شود. در صورت باز کردن و مشاهده گیرپاژ باید آن را تمیز نموده و رغنکاری نمایید. ایجاد انحنا در صفحه کلاچ یکی از عواملی می باشد که با آن بسیار برخورد خواهید کرد که باید دیسک تعویض شود. عدم خلاصی کلاچ یا تطابق موتور و عدم تطبیق گیربکس و موتور با تنظیم مجدد آنها موجب رفع مشکل می شود. جهت تعمیر و تعویض قطعات خودرو خود می توانید از خدمات فیکس اپ کار جهت تامین قطعات استوک ماشین خارجی استفاده نمایید.

لرزش و تکان کلاچ

از جمله مشکلاتی که رانندگان با آن مواجه می شوند تکان و لرزش در کلاچ خودرو می باشد. این نقص به دلایل مختلفی ایجاد می شود که باید آنها را مورد بررسی قرار دهیم. نصب صحیح قطعات خودرو و حفظ موقعیت این قطعات از عمده دلایل مهم در ثبات سلامت خودرو می باشد. این مشکل نیز به دلیل عواملی طبق لیست زیر ایجاد می شود که از عوامل ایجاد علائم خرابی کلاچ خودرو می باشند.

  1. عدم تطابق موتور، گیربکس و کلاچ
  2. سفت نبودن فلایول
  3. قرار نگرفتن دوشاخه و بلبرینگ در مرکز دیسک
  4. شکستن فنر و دوشاخه

ایجاد لرزش یکی دیگر از علائم ایجاد مشکل در کلاچ خودرو می باشد. این اتفاق به دلایل مختلفی از جمله وجود روغن در سطح صفحه کلاچ رخ می دهد. عدم تنظیم شاخک های دیسک نیز باعث وقوع لرزش در کلاچ می شود. کاملاً مشخص می باشد که رفع این مشکلات نیاز به باز کردن کلاچ و شستشو صفحه کلاچ نیاز دارد. البته ابتدا باید علت نشتی روغن رفع شود. در ادامه رفع این مشکلات می توان شاخک های دو شاخه را نیز تنظیم نمود.جهت تعمیر خودروی خود مانند تعمیر میتسوبیشی لنسر فیکس اپ کار اماده ارائه خدمات تخصصی می باشد.

در جهت تشخیص خرابی کلاچ خودرو علائم دیگری نیز وجود دارند که باید مورد بررسی قرار گیرند. این علائم شامل مواردی همچون عدم تطبیق گاز با سرعت خودرو، صدا در هنگام تعویض دنده، تغییر موقعیت دنده به سختی، افزایش مصرف سوخت، لرزش بدنه در شروع حرکت و بوی لنت می باشد. باتوجه به ارائه علائم خرابی کلاچ در این مقاله شما می توانید در جهت تشخیص مشکلات کلاچ اقدام نمایید و آن را در اسرع وقت به یک مکانیک ماهر نشان دهید.